Sleva 10% na všechny jednorázové sady

Kdyby se vás někdo zeptal, jestli si zvládnete umýt vlasy, nejspíš byste si nechápavě zaťukali na čelo a dost možná se i urazili. Proboha! Každý si přece dokáže umýt hlavu. To není nic, co byste se museli učit. Je to stejné, jako kdybyste měli odpovědět na dotaz, jestli dokážete sníst rohlík.

Jenže...

Ač je to k nevíře, faktem je, že stejně jako u čištění zubů, i u mytí vlasů většina lidí nepostupuje správně. A pak zbytečně řeší problémy, které by jinak nenastaly, pokud by dodržovali několik jednoduchých pravidel.

Tím prvním je bezesporu správná kosmetika. Vyberte si takové produkty, které odpovídají vašemu typu vlasů a problému, který s nimi řešíte. Je důležité vědět, jestli máte vlasy mastné, suché, barvené, poškozené, jemné, apod. Rozhodně není dobrý nápad umývat vlasy čímkoli, co je zrovna po ruce - třeba sprchovým gelem, nebo obyčejným mýdlem. Fakt, že gel hezky pění a voní na těle, ještě neznamená, že vám prokáže dobrou službu i ve vlasech. Dost často je výsledek spíš k pláči a zbytečně se musíte zabývat matnými a suchými vlasy, nebo svědivou pokožkou na hlavě. A přitom by stačilo tak málo - vybrat si správný šampon, který kůži nejen perfektně vyčistí, ale také ji opečuje a vlasům dodá lesk. To už za nastěhování další lahvičky do sprchy stojí, viďte?

Druhou (a neméně důležitou!) věcí je trpělivost. Víte, jak to bývá – uvědomíte si, že nutně potřebujete umýt vlasy. Takže naběhnete do koupelny, rychle namočíte vlasy, stříknete dávku šamponu na hlavu, vytvoříte bublinky, spláchnete a nazdar. Procedura na půl minuty maximálně. Nic proti tomu, pokud vám to tak vyhovuje, protože máte vlasy třeba na ježka. Většina lidí by ale s takovým přístupem dříve či později začala řešit nějaký vlasový neduh a pátrat v regálech drogerie po vhodných přípravcích. Mnohdy zbytečně. Stačilo by vlasům věnovat trochu pozornosti. Bohatě se vám to vrátí na krásné hřívě, uvidíte! Jak tedy postupovat?

1. vlasy dobře rozčešte. Nebudou se vám během mytí zamotávat. A pokud používáte stylingové přípravky, velkou většinu z nich z vlasů dostanete právě tímto krokem.

2. pořádně vlasy namočte. Spláchnete tím špínu a zbytky vlasových přípravků ještě před samotným šamponováním. Vlasy se díky vodě otevřou a šampon bude mnohem lépe fungovat. Tento krok nepodceňujte a klidně hřívu proplachujte příjemně teplou vodou 1-2 minuty.

3. je čas na šampon! Nejdříve si šampon naneste do dlaně. S množstvím to nepřehánějte, stačín zarovnaná čajová lžička. Šampon rozetřete v dlaních a pokuste se jej nanést rovnoměrně na vlasy. Masírujte pokožku hlavy bříšky prstů. Pokud se vám zdá, že šampon málo pění, přidejte trochu vody. Myslete ale na to, že samotná pěna není k mytí vůbec potřeba. Některé šampony pění minimálně, nebo vůbec, aniž by to mělo na jejich mycí schopnost jakýkoli negativní vliv.

    

4. šampon z vlasů důkladně vypláchněte. Je moc důležité, aby se vám podařilo šampon vymýt z vlasů beze zbytku. Jinak byste si taky mohli zadělat na lupy, nebo podráždění.

5. naneste do vlasů masku, pokud to vaše vlasy potřebují. Všeobecně se má za to, že maska nahrazuje kondicionér, nebo se používá až po něm. Je to ale nesmysl. Maska následuje hned za šamponem, protože vlasy jsou po mytí „otevřené“ a snadno tak přijmou další péči.

6. před nanesením kondicionéru si z vlasů rukama jemně vymačkejte přebytečnou vodu. Drhnutí ručníkem je přísně zakázáno! Mokré vlasy jsou křehké a náchylné k poškození.

7. naneste si do dlaně kondicionér a vetřete jej do délek a konečků vlasů. Nanášet kondicionér k pokožce hlavy nemá smysl, protože vlasy se zde dostatečně promastí samy. Není potřeba jim v tom pomáhat kondicionérem a zbytečně je tím zatěžovat. V průběhu působení kondicionéru můžete vlasy jemně pročesat prsty.

8. po pár minutách působení kondicionér z vlasů důkladně vypláchněte. V žádném případě se nesnažte tento krok odfláknout (třeba proto, aby vám vlasy déle voněly). Kondicionér musí z vlasů kompletně pryč, jinak se vám začnou více mastit a účes bude splihlý a bez objemu.

9. jsme ve finále! Po opláchnutí veškeré kosmetiky z vlasů opět vymačkejte přebytečnou vodu. Buďte něžní, nechcete to přeci ke konci pokazit! Poté vlasy zabalte do ručníku, který vstřebá zbytek vlhkosti (maximálně však na 10 minut, aby se vlasy nezapařily). Nikdy, nikdy, NIKDY vlasy ručníkem nedrhněte! Zbytečně byste je polámali, začaly by se vám třepit konce a jediné řešení by bylo v pěkně nabroušených nůžkách. A to přeci nechcete!